top of page
  • mariskasteerneman

Ademhaling – Connect to your breath

Krachtige oefening voor een vrije adem en kalme geest.

Terwijl ik door het bos liep om één van mijn wandelingen voor te bereiden ademde ik diep de frisse boslucht in. Heerlijk is het: ademen. Je ademhaling is altijd bij je, je hoeft er niet over na te denken het gaat helemaal vanzelf. Dankzij onze adem wordt ons lichaam en ons hart voorzien van zuurstof; de essentiële brandstof voor ons lijf. In India hebben ze het dan ook wel over Prana, wat levenskracht betekent. Onze Adem is nauw verbonden met hoe we ons voelen. Zijn we ontspannen dan is onze adem diep en kalm. Zijn we overstuur dan raakt ook onze adem ontregeld en ademen we schokkerig en oppervlakkig.

Door ons bewust te zijn van onze ademhaling en ermee te connecten kunnen we positieve invloed uitoefenen op onze gezondheid en hoe we ons voelen. Focus op onze ademhaling brengt ons terug in het hier en nu. Bewust rustig gaan ademen maakt ons kalm. Bewust feller en dieper ademen zorgt voor meer energie en wilskracht.


Door te verbinden met je ademhaling verhoog je letterlijk de kwaliteit van jouw leven. Het draagt bij aan je gezondheid, zorgt voor innerlijke rust en maakt dat je lekker in je vel zit.


Met bepaalde ademtechnieken breng je meer zuurstof naar je cellen. Je krijgt weer lucht en ruimte: waar je verstijfd bent komt er weer beweging en waar je dingen inhoud of opkropt komt er weer ruimte en kun je je uiten. Je komt in je gevoel en bij vervelende of stressvolle situaties helpt een kalme adem ook om de rust te bewaren. Verbondenheid met je adem zorgt zo voor een hogere kwaliteit van leven. Het draagt letterlijk bij aan een betere gezondheid, innerlijke rust en zorgt dat je lekkerder in je vel zit.


Met dagelijks oefenen met je ademhaling maak je van een kalme, diepe ademhaling je tweede natuur.


Graag deel ik een ademhalingsoefening met jou die helpt om terug te komen in het hier en nu, je terugbrengt naar je gevoel en kalmerend werkt:

  • Ga rechtop staan of zitten. Zorg dat je een ontspannen houding hebt, al je gewrichten van het slot en rechtop. Plaats je voeten stevig op de grond op heupbreedte en plaats je hand op je buik. Sluit dan je ogen.

  • Breng je aandacht naar je ademhaling. Observeer hoe hij nu is. Je hoeft nog niets te veranderen. Voel hoe de lucht via jouw neus of mond binnenstroomt. Ervaar de luchtstroom door je keel, het op en neer deinen van je borstkas. De warme lucht van je uitademing.

  • Observeer ook de lengte van je ademhaling. Adem je oppervlakkig of diep? Heb je een buikadem of borst? Is de lengte van in- en uitademing gelijk? Voel je ook de adempauze?

  • Begin nu je adem te verdiepen en te verruimen. Ga naar een diepe buikademhaling: Bij de inademing komt je buik op. Bij de uitademing ontspan je en deint je buik en borst weer terug.

  • Adem met een soort golfbeweging: van onder naar boven en van boven naar onder deint je borstkas en buik op en neer.

  • Kijk of je jouw ademhaling wat kunt verlengen, waarbij de uitademing net iets langer duurt dan de inademing. Adem bijvoorbeeld 3 seconden in en 5 seconden uit. Zoek naar een ademritme dat voor jou prettig en ontspannen aanvoelt.

Adem 3-5 minuten op deze manier en ervaar wat het je brengt.


Je zult merken dat kalm en diep ademen steeds makkelijker wordt naarmate je het vaker doet. Maak het daarom onderdeel van je vaste dagritme. Doe deze oefening bijvoorbeeld als je op de bank zit. Of juist als je ergens mee bezig bent, op het werk of thuis. Begin steeds met het observeren van je ademhaling zoals hij op dat moment is en ga daarna verder met verdiepen, kalmeren en verruimen van je ademhaling.


Oefening is de sleutel tot succes!

Uit eigen ervaring weet ik dat het in het begin best lastig kan zijn en onnatuurlijk aan kan voelen. Ik beloof je dat als je elke dag even oefent met het observeren en beïnvloeden van je ademhaling dat het steeds beter zal gaan. Op een gegeven moment hoef je er niet meer over na te denken en wordt een kalme adem je tweede natuur.


Wil je meer technieken leren of loop je ergens tegen aan? Vanuit mijn eigen coachingspraktijk help ik je graag verder. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan contact op:

06 47152288

Groetjes Mariska

0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page