top of page
  • mariskasteerneman

Veerkrachtig omgaan met Tegenslagen

Updated: Mar 22, 2019Quote MoveTogether To Get There
Life is a Journey Enjoy the Ride

In ons leven worden we zo nu en dan geconfronteerd met tegenslagen, hindernissen en teleurstellingen. Deze hindernissen horen bij het leven. Sterker nog: de hobbels op ons pad, de keren dat we struikelen of vallen zijn zelfs nodig voor onze ontwikkeling. Bij elke hindernis die we nemen, bij elke keer dat we gevallen zijn en weer opstaan worden we sterker en groeien we als persoon. Hoewel we wat er gebeurt is niet kunnen veranderen kunnen we er wel iets van leren.


IF YOU CAN NOT BE POSITIVE, THEN AT LEAST BE QUIET

Wanneer je voor uitdagingen komt te staan in het leven is het de kunst evenwichtig en in balans te blijven. Dat kan soms best een uitdaging zijn. Als je struikelt over een steen zul je misschien gefrustreerd raken en balen dat die steen net op jouw pad lag. Zo'n ogenschijnlijk klein incident kan je humeur flink verpesten. Als je vervolgens verder gaat en kortaf, bot of gefrustreerd reageert op nietsvermoedende passanten, je familie, vrienden of je geliefde dan ondervind ook jouw omgeving de negatieve bijwerkingen van jouw ‘baaldag’. Zo verspreidt de negativiteit zich verder.


Het is echter niet de situatie die bepaalt hoe we ons voelen, maar hoe we hier mee omgaan. Het maakt niet uit of iemand die steen op jouw pad heeft neergelegd of dat je zelf niet aan het opletten was en daardoor struikelde. Feitelijk gebeurt er namelijk hetzelfde: je struikelt over een steen en jij kiest zelf hoe je hier op reageert: Wordt je boos, geef je de steen nog een trap na? Of kijk je wat je van deze situatie kunt leren zodat het in de toekomst niet nog eens gebeurt? Evenwichtig met tegenslagen omgaan vergt veel oefening en geduld, maar ik beloof je het maakt je leven een stuk relaxter.
HOE KUN JE DIT DOEN?

Om te beginnen wil ik graag aangeven dat veerkrachtig met omgaan met tegenslagen oefening vergt. Heb dus geduld met jezelf als het even niet lukt. Zoek, waar mogelijk, de ruimte voor jezelf om tot rust te komen en het negatieve gevoel te laten zakken. Zet bijvoorbeeld een vrolijk nummer op, doe een dansje of neem even een powernap tussendoor. Ben je aan het werk? Zoek dan even die leuke collega op om bij te kletsen. Je zult merken dat je je daarna al veel beter voelt. Ook kan het helpen om een paar minuten te focussen op je ademhaling.

Als je eerste reactie, ergernis, teleurstelling of boosheid is gezakt is het moment om zaken te relativeren. Wat is er werkelijk gebeurt waardoor je overstuur raakte? Kijk er naar zoals het is, maak het niet erger en ook niet minder erg. Kun je hier zelf nog invloed op uitoefenen? Zo ja, wat is daarvoor nodig? Heb je er zelf geen invloed op? Wat heb jij dan nu nodig van jezelf om het los te kunnen laten? Het van je afschrijven kan bijvoorbeeld helpen. Geef jezelf even de ruimte en ga dan door.DE KRACHT VAN HUMOR

Ik werd er laatst door mijn eigen trainers aan herinnerd hoe enorm belangrijk humor is. Op het moment dat je ergens van baalt, iets niet lukt of tegen zit is humor een geweldige remedie. Zet maar eens de show van je favo comedian of cabaretier op, of bekijk de grappigste bloopers. Wedden dat jij je daarna beter voelt? Ook met humor kunnen kijken naar jezelf werkt heel krachtig. Neem alles eens wat minder serieus; maakt het luchtiger en lach ook eens om jezelf als je iets ‘stoms’ hebt gedaan.Ik had laatst zo’n dag dat alles voor mijn gevoel fout ging: te laat opgestaan, mijn havermout over de grond en terwijl ik paniekerig op zoek was naar mijn sleutels die NERGENS te bekennen waren stootte ik ook nog mijn teen. Vroeger zou ik vervolgens woedend- (-op die pan met eten, op de tafelpoot, op mijn sleutelbos, op de wereld en vooral op mezelf) de deur uit zijn gestormd. Nu plofte ik lachend om mezelf op de bank: Wat ben ik me toch druk aan het maken?! Relax.. Het is niet het einde van de wereld.


Accepteer wat je niet kunt veranderen. Verander wat je niet kunt accepteren.

Hoe je ook met tegenslagen omgaat, durf naar jouw eigen aandeel te kijken. Wat kun jij zelf veranderen? En wees tegelijkertijd ook lief voor jezelf. Iedereen maakt fouten en het leven heeft zo zijn ups en downs. Dat hoort erbij. Geluk is geen ultieme staat waar we voor altijd in kunnen verblijven. Ons geluk wordt juist bepaald door de pieken en dalen die we in ons leven ervaren. Als het nooit nacht was zou je ook niet zo genieten van de zonsopkomst, toch? Als je niet weet wat het is om diep ongelukkig te zijn zul je ook niet kunnen ervaren wat intens gelukkig zijn is. En om op de top van een berg te komen zul je eerst meerdere dalen passeren en flink klimmen om uiteindelijk het ultieme gevoel van het op de top staan te kunnen ervaren.

Put dus ook kracht uit alle tegenslagen, uit alle teleurstellingen en uitdagingen die je in je leven te verduren krijgt. Juist dit zijn de momenten die ertoe leiden dat je groeit als persoon, het zijn kansen om los te breken uit oude patronen, te kiezen om het anders te gaan doen; om het leven te leiden dat jij wilt.. Focus op al het goede dat voortkomt uit die lessen, die stenen op de weg. En last but not least: Geniet van alle mooie momenten!

ENJOY THE RIDE!


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page